Joulunvietto Saksassa

Suomalainen joulu Hampurissa

Kun Suomalainen aikoo viettää joulun Saksassa hänelle valkenee hitaasti ja epätodellisesti että Suomessa on sittenkin ruokaperinteitä: muun muassa joulukinkku. Olisihan se pitänyt arvata että germanlandialaiset nautiskelevat makkaraa ja perunaa myös jouluna. Seikkailumielisemmät yksilöt maistelevat makkaran sijaan/lisäksi ankkaa, hanhea ja jonkun verran karppia. Perunaa löytyy tietenkin kaikista pöydistä. Perunan asemasta voidaankin sanoa että Hampurissa ja varmasti koko Saksassa on pikaruokaravintoloita jossa tarjoillaan hampurilaisia ja täytettyjä uuniperunoita.

Mikäli jouluusi kuuluu nettikaupoista hankittuja lahjoja, kannattaa ne tilata hyvissä ajoin, esim kesäkuussa. Hiljalleen alkaa valjeta miksi Saksassa on niin suuria ja hyvin porskuttelevia nettikauppoja. Ulkomailta tilatessa on aivan tuurista kiinni löytääkö paketti perille. Jos löytää, saattaa postikusti viedä sen naapurille jos häntä ei huvita soittaa oikeaa ovikelloa. Sitä saa sitten käydä koputtelemassa naapurit läpi. Monissa taloissa nimittäin nimiä ei lue lainkaan ovissa. Saksalaisten omat nettikaupat toimivatkin erittäin hyvin ja nopeasti, hatunnosto siitä, nimim. tilasin tiistaina, sain tavarat keskiviikkona. Mutta älä vaan missään nimessä erehdy ostamaan lahjakorttia kansainväliseen merkkiliikkeeseen (antaaksesi sen jollekin esim Suomessa) koska tämä, yllätys yllätys toimii mitä luultavimmin ainoastaan Saksassa.

Mikäli edelleen haluat kokeilla siipiäsi Saksassa muista nämä. Jos et puhu Saksaa, varaudu saavasi töykeää ja loukkaantunutta palvelua, tai palvelua lainkaan (paitsi Berliinissä, siellä arvostetaan kaikkia kieliä). Mikäli haluat maksaa luottokortilla Ikeassa, se ei käy. Jos haluat ostaa kortilla jotain kaupasta, se ehkä käy jos kyseessä on suurehko ruokakauppa esim Edeka tai Rewe. Pennyssä ei käy ulkomaalainen kortti. Suosittelen käyttämään käteistä, koska cash is der Führer! Ja mikä taloutta paremmin nostamaan kuin taskussa polttelevat viisikymppiset.

Anyway, takaisin jouluun ja suomalaisiin perinteisiin. Kinkku, Joulusauna, pipareita, mahdollisesti silliä, sinappeja nyt löytyy joka lähtöön, kyllä sen voi vaihtaa mutta entäpä laatikot? Fat chance että tästä sukupolvesta kukaan osaisi niitä oikeasti itse tehdä. Vastaus kaikkeen: Suomalainen Merimieskirkko St. Michaeliskirkon lähimaastossa. Palataksemme takaisin sukupolvestani mollaamiseen: emme ole esimerkillisiä suunnittelussa. Kinkku olisi nimittäin pitänyt jo osata tilata lokakuussa sen saadakseen. Kaikki muu löytyi kuitenkin merimieskirkosta. Jopa sauna. No mistä kinkku sitten? Sieltä missä ei käy luottokortti: Ikeasta.

Kinkku: Osta Ikeasta (pakaste, noin 1-1,5kg) tai tilaa Suomalaisesta Merimieskirkosta syys-lokakuussa.
Muu ruoka: Kaikki muu perinteinen finskisafka ja juoma esim laatikot, karjalanpiirakat, piparit, Turun Sinappi, Karhu A olut ja silli: Suomalainen Merimieskirkko. Jos isoäitisi tekee maailman parasta piparitaikinaa, etkä halua häntä haastaa siinä, niin valmiin piparitaikinan saa myös Ikeasta.
Jouluostokset: Hampuri on täynnä kauppoja. Etsi mainstream lahjat Mönckebergstrasselta ja ostoskauppa Europa Passagesta sekä erikoisemmat Sternschanzen ja Karolinenviertelin kivijalkakaupoista.
Juomat: Viiniä ja olutta saa kaupasta. Glühwein on hyvä glögin korvike, mutta toki, mikäli haluaa glögiä, niin suuntaa Ikeaan.
Joulukuusi: Löytyy kutakuinkin kaikilta toreilta
Hampurin joulutorit: Kannattaa käydä syömässä perunat ja makkarat ja juomassa kuuttatoista erityyppistä glühweinia ennen itse jouluaattoa, niin saa saksalaisenkin joulunvieton paketoitua. Miltei jokainen suurempi tori keskustan alueella on muutettu joulutoriksi. Suurin on Rathausin edessä.

No Comments

Post a Comment